Головна | Мій профіль | Вихід | RSS

Категорії розділу

Новини [959]
ТВОЇ ЛЮДИ, ЧУТІВЩИНО [103]
"СІЛЬСЬКІ НОВИНИ"

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 230

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу

Каталог статей

Головна » Статті » Новини

туризм
День перший – заїзд
 
Попри невтішні прогнози синоптиків (штормове попередження), до соснового лісу поблизу Новофедорівки прямували автобуси з дітворою. Незабаром на галявині з’явилося наметове містечко. Розпочалася церемонія відкриття табору. Після звуків Гімну України капітани команд-переможниць минулих зльотів Новокочубеївської школи та БДЮТу підняли прапор. До учасників 28-го районного турніру з техніки пішохідного туризму з напутніми словами звернулися голова оргкомітету, директор БДЮТу Л.Кучеренко, В.Ситник, інші гості. Наприкінці урочистої лінійки представили головну суддівську комісію, до складу якої увійшли найбільш підготовлені гуртківці районного дитячого закладу. Згодом оглянули біваки. Необхідно було з’ясувати, чи правильно облаштоване місце постою з вогнищем, погребом, ямою для сміття, умивальником; перевіряли порядок у наметах тощо. Неперевершеними у цьому конкурсі виявилися войнівські туристи (кер. О.Левченко). Гарні результати показали також учні Флорівської (кер. В.Святна), Василівської (кер. О.Загурський) шкіл. Двом найрозумнішим з кожної команди доручили захищати честь школи у вікторині. Тож поспішили ерудити до головного намету, щоб письмово відповісти на запитання. Найкраще із завданням справилися М.Половий та О.Саленко з Василівки, завоювавши для команди перше місце. Увечері в таборі завирувало мандрівне життя: палахкотіли багаття, булькала каша в казанах, чулися пісні, жарти. Зав’язувалось знайомство, що поступово переростало у дружбу, а, можливо, і в кохання… Для кого як, а для туриста буденна проза і романтика нероздільні.
 
День другий - конкурсний
Над лісом нависали важкі хмари, віщуючи про грозу, піднявся сильний вітер. Це внесло свої корективи у плани туристів, змусило окремих педагогів запанікувати та повернутися додому. Залишилися найсміливіші. Негода відступила перед впертістю дітвори. З одинадцяти команд значна частина вперше брала участь і тільки на зльоті навчалася премудростям, а потім здавала залік. Тож дві туристичні команди БДЮТу, до складу котрих входили Ю.Фесенко, В.Лебідь, О.Каряка, І.Шпіка, О.Заливча, Д.Кулик, В.Бурніс, Є.Наріжна, К.Соколова, В.Ситник, І.Фисун, були в ролі інструкторів та учасників показових виступів. М.Незвієцький, Р.Курінний, С.Забара, Д.Райдам – колишні гуртківці, а нині студенти вузів Харкова та Полтави, спеціально приїхали на захід, аби показати майстер-клас з туризму. Завдяки їм школярі району зуміли продемонстрували спортивну та конкурсну програми. Чемпіоном у спортивній частині стала команда Чапаєвської школи (кер. С.Сологуб), друге та третє місця розділили Черняківська й Новокочубеївська (кер. М.Порохня, С.Заєць). У конкурсній програмі перше місце здобули туристи з Василівки, другими були учні Артемівської школи (кер. М.Знахаренко), а бронзовими призерами стали школярі з Чапаєвого. Досить високих результатів (3 місце) у в’язанні вузлів та вікторині домоглася команда Грякового (кер. О.Горінчой), що дозволило їй посісти четверте загальне місце (якщо врахувати, що учні вперше змагалися, то це для них значне досягнення). Сильними у вузловій практиці (2 місце) виявилися конкурсанти А.Одаренко та Ю.Филенко з Кочубеївки (кер. С.Одаренко). Найскладнішою для учасників, особливо початківців, була смуга перешкод. Деякі з них вперше бачили карабіни, одягали на себе спорядження, просувалися канатними доріжками. І від того, хто був найспритнішим та витривалішим, визначали переможців. - Адреналін аж зашкалював! - так відгукувались юні туристи про участь у цьому етапі. - Коли я піднімалася по канату на дерево, а потім спускалася, мені було не стільки страшно, як цікаво, я відчувала захоплення, - поділилася враженнями Наталія Ляшенко, капітан команди з Грякового. Задоволеними від того, що навчилися долати труднощі на туристичних маршрутах, залишилися і А.Омельяненко, Г.Іщенко, Ю.Бойчак, В.Цику. І хоча вільхуватські школярі (кер. С.Гусар), як кажуть, пасли задніх, але не пожалкували, що потрапили у вир туристського життя. Так, А.Сотніков, А.Марюшко, Б.Ляскало, Н.Пономаренко крім усього іншого ще й добре навчилися розбивати намети, підтримувати вогонь, зберігати продукти. Серед новачків зльоту була і вчитель Василівської школи Ольга Козловська, бо вперше виступала в ролі керівника групи. Якщо раніше вона змагалася зі своїми однокласниками у вправності зав’язування зустрічних, провідних вузлів та інших конкурсах, то тепер навчала цьому своїх вихованців.
 
День третій - закриття
 
Вручити грамоти переможцям приїхала начальник відділу освіти РДА М.Павленко. Вона подякувала всім учасникам за популяризацію і розвиток шкільного туризму та краєзнавства. Задоволені від спілкування з природою, з ровесниками та від усвідомлення того, що навчилися чомусь новому як практично, так і теоретично у техніці пішохідного туризму, добре відпочилі, з максимумом позитиву учасники зльоту готувалися до від’їзду. І поки вони збирали спорядження, відбулася розмова з безпосереднім організатором та керівником зльоту В.Ситником: - Районний туристичний зліт довів, що дитячий туризм стає дедалі популярнішим, рівень підготовки команд та їхня майстерність зростають. Говорити про якісь вагомі і постійні здобутки чутівців у сфері спорту, орієнтування та практичного туризму поки що не доводиться, але все ж нам є на кого рівнятися. Це юні туристи кінця минулого століття - артемівці та филенківці, учні-краєзнавці ПТУ №55 - кращі з кращих серед училищ в Україні, краєзнавці з Чапаєвської, Новокочубеївської шкіл, теперішні вихованці БДЮТу. Бажано, аби більшого поширення набув практичний туризм. А це подорожі рідним краєм, Кримом, Карпатами, походи різним способом пересування: пішки, велосипедами, водні, спелеологічні (вивчення печер), адже ми нічим не гірші за туристів з інших районів, де вищеназвані форми дуже розвинуті. Основна причина недостатнього розвитку практичного туризму – відсутність фінансування. Але це не стає на заваді, бо є ще завзяття, енергія сердець, бажання до пізнання. Дуже добре, що нас підтримує відділ освіти. Допомагають і просто небайдужі люди. Так, Микола Билинка закупив бланки грамот. Можливо, знайдуться й інші спонсори, котрі посприяють подальшому розвитку туризму у районі.
М.Владиславська.
 
 
 
 
 
Категорія: Новини | Додав: редакция (15.06.2012)
Переглядів: 391 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Пошук

Друзі сайту