Участь у заході взяли сільські та селищні голови, аби перейняти досвід та поділитись ним зі своїми земляками. Адже в селі садівництво й овочівництво – реальний спосіб заробити. Багато було й господарів, які зацікавлені в отриманні достойного прибутку, пораючись лише на власній ділянці. На початку демонстраційного показу виступила начальник управління агропромислового розвитку РДА Валентина Петреченко. - Микола Филенко багато років обіймав посаду агронома у колгоспі, тож має неабиякий багаж знань, - розповіла В.Петреченко. – Згодом він почав пристосовувати свої господарські навички до умов, які ставить обмежена кількість землі. Зараз він має непогані результати, тож усім, хто цікавиться господарюванням на власній ділянці, слід обов’язково прислухатись до порад Миколи Олександровича. На Чутівщині близько шести тисяч осіб ведуть особисте селянське господарство, тож для нашого району цей семінар є актуальним. Директор обласної сільськогосподарської дорадчої служби Світлана Андрієнко повідомила, що за останні п’ять років фахівці її відомства вперше проводять семінар на базі особистого селянського господарства. М.Филенку дійсно є чим похвалитись, адже завдяки динамічному розвитку його садиба стала розвиненим господарством. «П’ять років тому навіть представники фермерських господарств не так охоче їздили на семінари, як Микола Олександрович, - зазначила С.Андрієнко. – Він неодноразово говорив, що не може дозволити, аби земля була захаращеною, або пустувала». Сам же М.Филенко розповів, що у своїй роботі керується принципом «Знання зобов’язують». Чоловік свого часу працював у городній бригаді і саме тоді зрозумів істинну цінність овочів і фруктів. Адже з розпадом Союзу в Україні виник дефіцит на цю продукцію. На городній ділянці М.Филенко обладнав крапельне зрошення, та все ж проблеми у колишнього агронома виникають такі, як і на городах інших. Микола Олександрович відмовився від пасинкування, майже не підживлює рослини, бо переконаний: у ґрунті Полтавщини не вистачає води, а от поживних речовин – достатньо. Шкідники городнику теж дошкуляють, тож обробляє рослини інсектицидами. На запитання про шкідника, якого в народі називають капустянкою, М.Филенко відповів: «З ним необхідно у першу чергу боротися не на городі, а біля куп гною, які кожен складує на подвір’ї. Саме там – рай для капустянки, тож інсектицидом слід обробляти побіля купи». Микола Олександрович планує зменшувати площі під городиною, бо не має ринку збуту. А за його системи господарювання вихід урожаю чималий. До речі, городник розповів, що для обладнання крапельного зрошення на один гектар слід затратити п’ять тисяч гривень. Справа в тому, що у спеціальній трубі перша й остання краплі падають одночасно, тоді як у звичайній на початку тиск хороший, я в кінці труби його майже немає. Ідеальний тиск для цієї системи – одна атмосфера, можна трохи більше. М.Филенко та С.Андрієнко наголосили, що головне – знати потребу у волозі кожної окремої рослини, а не заливати землю водою, викликаючи закислення ґрунтів. Це міф: що більше води, то краще. У жодному разі не можна пошкоджувати структуру ґрунту. Закопувати труби теж не рекомендують, адже дротянка може прокусити навіть армовані. Має М.Филенко і великий яблуневий сад. Він зазначив, що у наших широтах добре розвиваються лише напівкарликові сорти. Карликові – виключно на крапельному зрошенні. Тож коли на ринку вам пропонують придбати карликове дерево, ви, звісно, можете його купити, але проживе воно лише рік. Найбільше шкодять молодим рослинам зайці. Тож для відлякування вухатих М.Филенко застосовує ветпрепарат з різким неприємним запахом. Демонстрував Микола Олександрович і свої теплиці. У них він саме посіяв гірчицю, яка без допомоги хімічних засобів очищує й оздоровлює ґрунт. С.Андрієнко зазначила, що якби в районі існували п’ять-шість таких господарств, то можна було б створити кооператив з переробки продукції. Під час пленарної частини семінару, яка відбулась у приміщенні Филенківської сільської ради, присутні обговорювали організацію крапельного поливу, методи боротьби зі шкідниками та хворобами. А після семінару М.Филенко частував гостей рум’яними домашніми пиріжками, смачними бутербродами та запашним чаєм.
Дар’я Густіліна.
|