Головна | Мій профіль | Вихід | RSS

Категорії розділу

Новини [959]
ТВОЇ ЛЮДИ, ЧУТІВЩИНО [103]
"СІЛЬСЬКІ НОВИНИ"

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 230

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу

Каталог статей

Головна » Статті » Новини

Обласне свято "Маріїна долина"
На урочистому відкритті свята присутніх вітали голова РДА Ю.Третяк, голова районної ради В.Бистрай, начальник відділу культури та туризму РДА О.Цимбалюк.
 
Після привітань очільників району над долиною залунала щира пісня, відганяючи тривоги та наповнюючи душі радістю. Виступ хорового колективу районного Будинку культури, у якому радо беруть участь ветерани аматорського мистецтва і люди, професія яких, здавалося б, далека від нього, супроводжувався музикою у виконанні народного інструментального ансамблю «Мрія» (керівник Н.Одинець) дитячої музичної школи. «Мріяни» дарували глядачам також музичні композиції з відомих фільмів. Зокрема, вальс із кінострічки «Мой ласковый и нежный зверь» викликав у слухачів хвилю ностальгії та спогадів. Візитівкою свята стала пісня «Тобі, Маріє!» Бездоганне її виконання було б, мабуть, неможливим без вправного концертмейстера Л.Тіцької. Видатний співак Полтавського краю та гордість Чутового Ю.Свіжина подарував композиції «Скрипка грає» та «Добрий вечір, доле!», а вдалий дует у складі Ж.Шатунової і О.Водяницької – «Мамина криниця». Голос О.Водяницької чарував глядачів і під час виконання ліричної композиції «Квітка душа».
 
Традиційно зі святкової сцени прозвучав монолог Марії. Він завжди переповнений любов’ю до життя і, водночас, неймовірною тугою, адже передає суперечливий характер видатної особистості. Цього року роль Башкирцевої виконала учениця Чутівської школи О.Заливча. 
 
Лине дзвінко мелодія чарівна – співає Черняківка, співає Полтавщина
 
 
І ось розпочалося довгоочікуване відділення концерту, коли на сцену вийшли улюблені аматорські колективи Чутівщини. Гурт «Дивоцвіт» з Василівки (худ. керівники М.Лазоренко, В.Шевченко) посідає одне з чільних місць у плеяді колективів аматорського мистецтва. Артистів «Дивоцвіту» радо зустрічають на будь-якому святі не лише в районі, а й на обласних заходах. Воно й не дивно, адже гурт гармонійно поєднує у собі запальні чоловічі голоси та дзвінкі і ніжні жіночі.
Веселий танок виконали учасниці Зразкового ансамблю танцю «Капітошка» (керівник Н.Клименко). Англомовною піснею здивувала переможниця фестивалю «Крила надії» А.Асатурова, а хіт «Дыши со мной» разом з нею співала вся молодь.
Коли на сцену піднялись учасниці гурту «Вільхуватські кумоньки» (керівник П.Ящук), глядацькою аудиторією прокотився веселий гомін. Щойно керівник колективу взяла перші ноти на баяні, жартівлива пісня та щирий сміх гостей свята залунали над долиною.
Лауреат міжнародного конкурсу «Золотий зорепад», переможниця обласних та районних заходів І.Животовська з Іскрівки вразила чистотою та силою вокалу. Тендітній дівчині вдається співати одночасно лагідно та з певним надривом, який забарвлює відомі композиції новими голосовими відтінками.
«Вони співочі і завзяті, і дуже добру мають вдачу», - промовила ведуча В.Гуля на адресу гурту «Веселі смородщани». Не лише піснями радував цього дня колектив під керівництвом С.Федоренка: не давали всидіти на місці і веселі музики.
На святі дебютував гурт «MixUA» у складі О.Федоренка, А.Асатурової та О.Овсієнко. Разом вони виконали добре відомі всім «Кропиву» та «Сині фіалки» у новій, запальній манеру. Власне, їхній виступ можна назвати початком дискотеки, адже глядачі з перших рядів уже не могли спокійно всидіти і по черзі пускалися в танок.
Оплесками зустрічали вихід на сцену ансамблю «Підгіряночка» Первозванівського СБК.
Начальник відділу культури та туризму Коломацької РДА Вікторія Дудаш завітала на свято з коломацькими школярами-співаками М.Бобонець та В.Кисем.
Феєричний виступ гостей-артистів з обласного центру народної творчості та культурно-освітньої діяльності у складі Д.Соколова, С.Озерянка, А.Філіпюк та О.Шеременка справив незабутнє враження на глядачів, а завершували свій виступ полтавські майстри сцени патріотичною піснею «Україна».
Незмінні звукорежисери усіх районних свят Юрій Бафталовський та Валентин Науменко забезпечували якісне звучання музичних композицій.
Не всім, як кажуть, відпочивається у свято. Цього дня у долині чергували наряди міліції, лікарі та пожежники. Начальник відділення ДАІ Д.Гриб розповів, що автоінспектори відповідали за паркування транспортних засобів, адже місця було мало, а машин – багато. У спекотну погоду після запальних танців та вжитого спиртного здоров’я може підвести будь-кого. Тож бригада медиків на чолі з лікарем Ю.Петріченком була готова надати медичну допомогу будь-якої миті.
О.Цимбалюк вдячний за допомогу в організації свята «Маріїна долина» директору Черняківської пилорами М.Костяницькому. Чимало зробили і працівники лісництва на чолі з М.Рибаченком. Представники освітньої галузі власними силами допомагали облаштовувати долину. В організації свята допомогав і народний депутат кількох скликань О.Лелюк. Неможливо переоцінити особистий вклад в організацію свята Черняківського сільського голови М.Штанька. Зі слів О.Цимбалюка, щороку збільшується кількість людей, які, розуміючи значущість «Маріїної долини», бажають допомогти облаштувати місце святкування.
 
Дивовижа естетичних обріїв
шириною та різноманітністю виставка-конкурс «Осяяні красою і талантом», в якій виявили свою обдарованість понад 60 учасників з Полтавської області, більша половина з яких - жителі Чутівщини. Дванадцять дипломів І ступеня, 26 – ІІ та ІІІ ступенів, грамоти управління культури Полтавської ОДА а також подяки райдержадміністрації, районної ради, подарунки – ось так гідно була оцінена нелегка праця народних умільців. Своєрідними за стилем та манерою виконання були усі вироби. Взяти хоча б вишивку. У кожен стіжок вкладена душа усіх 15 рукодільниць нашого району, тому їхні роботи не залишили нікого байдужим. Якщо творами Н.Москаленко, Л.Грінченко, М.Севрюкової, Т.Зайкової, Л.Гасіковської, М.Сіроштан, Л.Мостової, родини Вусиків земляки неодноразово насолоджувалися раніше, то відкриттям цьогорічного свята стали нові імена. Полотна Валентини Треус посміхалися блакитними лебедями, синьо- та чорно-червоними трояндами, магічним родовим деревом, рясними виноградними гронами. А чого вартий був її іменний рушник «На щастя, на долю», вишитий дрібним червоно-зеленим хрестиком!
Неперевершеними були сумісні роботи – чоловічі сорочки, костюми в національному стилі, молитва «Отче наш», весільні рушники Ірини Шляпкіної та її доньки Катерини. Олена Шевченко з матір’ю Тетяною Яценко у своїх картинах, іконах також змусили глядача поглянути на світ через призму вишивки.
 
 
Сяєво образотворчого таланту славнозвісної землячки, заради якої звершувалося велелюдне дійство, яскраво відбилося в картинах художників. Були серед них маститі, такі як Світлана Чорна з експресійною манерою живопису, Лариса Назаренко, Наталія Морева з Полтави, наш земляк Іван Малич. Анатолій Болюх хоч і молодий за віком місцевий художник, але вже написав досить багато робіт, котрі мають своїх прихильників. Його колишня учениця, а нині студентка вузу Яна Лукаш з Новофедорівки теж вперше представляла свої картини. На запитання, чи давно вона займається живописом, дівчина відповіла:
- Все почалося десь у шостому класі, коли мені одна впливова людина сказала, що я нездара у малюванні. Мене зачепило за живе, тож вирішила довести протилежне. Незабаром пощастило й на викладача – Анатолія Григоровича, котрий дав путівку в мистецьке життя. Нещодавно ми з ним виставлялися у Гадячі.
Привертали увагу також картини ще однієї студентки Ніни Вертій з Черняківки, яка, крім того, має хист ще й до поезії.
Неможливо було байдуже пройти повз дивні картини на філософську тематику Людмили Остапець із Великобагачанського району, яка знайшла для себе на Маріїній долині споріднені душі. Одна з них – юна художниця Яна Гасіковська з Кочубеївки. До речі, з кожною роботою талант дівчини розвивається, і вона щедро ділиться ним, поповнюючи музей Марії Башкирцевої своїми картинами. Інша молода мисткиня, яка захопила не тільки нашу гостю, а й усіх, була Ірина Мотилевич з Чапаєвого. Її різнопланові твори викликали захоплення. Морський пейзаж зумів передати багату гаму почуттів здібної та сильної особистості. Полотна «Золота осінь», «Шоколадка» просто причарували, а від семи об’ємних картин у техніці «Квілінг» не можливо було відірвати очей. У ці хвилини мені пригадалося, як 10 років тому по нагороду разом з дорослими вийшла тендітна дівчинка, що брала участь у серйозному конкурсі художників. За цей час вона закінчила з відзнакою Малу академію мистецтв ім. Р.Кириченко, Харківське художнє училище. Після навчання у Полтавському педуніверситеті працює викладачем образотворчого мистецтва в Артемівській філії Чутівської дитячої музичної школи та керівником гуртків. Слід відмітити, що роботи її вихованців з Артемівської школи відзначили, як найкращі.
На цій виставковій галявині вирізнялися і твори ще однієї молодої нашої землячки Світлани Филенко. За професійність та дотримання законів з передачі перспективи і простору у живописі вона отримала найвищу нагороду – диплом І ступеня. А схвальні відгуки глядачів були тому підтвердженням. Порадувала поціновувачів живопису і Клавдія Микитенко, котра як досвідчений творець не зупиняється на досягнутому. Воістину багата талантами наша земля!
Оригінальними і єдиними у своєму роді були вироби, що представила Каріна Криворучко: розпис на тканині та склі, прикраси та сувеніри у техніці «декупаж». Неймовірної краси була випускна сукня та картини з бісеру гості з Гадяча Катерини Шелист. Не менш незвичними були картини зі стрічок Олени Литвиненко та її учениці Альони Павлик. Креативний підхід до будь-якої справи ця вчителька з Артемівки зуміла зреалізувати у створені альпійської гірки, яка органічно вписалася у місцевий ландшафт. За допомогою трьох глечиків, з котрих висипалося червоне й сіре каміння та піску, води і квітів просто, але з глибоким змістом зображена сутність життя, де добро перемагає зло. А назва «Тріоль» майстрині наснилася.
 
 
Безмежний світ фантазії
Знайомство з мистецтвом талановитої дітвори та її наставників на виставці «Паростки майбутнього» розпочалося з Чутівської школи. Найперші експонати - декоративні воскові свічки збирали юрби зацікавлених з фотоапаратами. Їх автор, директор школи Ігор Соколов, розповів, яка це клопітка робота за допомогою дорогих німецьких силіконових форм виливати з вощини оригінальні за формою і технікою джерела живого вогню.
Мальовничий етнокуточок з тиночком, ставочком та фрагментами сільської світлиці, де є скриня з дівочим посагом, рушники, облаштували педагоги та вихованці школи і дитсадка з Черняківки.
Цікаву експозицію «Ляльки від бабусі» представив дошкільний заклад «Теремок» з Артемівки. Василинка-веселинка, Дуня-тонкопряха, тьотя Мотя, виготовлені з м’якого матеріалу родинами Стрижаків, Дроздів, Рублів, так і просилися до рук. Від великого асортименту виробів із солоного тіста, що представили школярі, розбігалися очі, але найбільшим попитом користувалися дивні витвори жителів Водяного. Про це свідчить той факт, що їхню картину «Ромашкове диво» придбав голова РДА Юрій Третяк.
 
 
Не було жодного глядача, який би не захопився іграшковими панянками з паперу, виготовленими вихованцями І.Мотилевич. Якщо звернутися до історії, то кілька століть тому техніка модульного орігамі, квілінгу була доступна знатним особам, а вже в двадцятому столітті вона стала поширеною в Японії. Пригадуєте трагічну долю дівчинки з Нагасакі, яка з надією не вмерти від променевої хвороби зробила тисячу журавликів? Дякувати Богу, що мають змогу щасливо жити та творити артемівки Надія Шевченко та її подружки Аня Андреєва і Світлана Мазур. До речі, остання з них подивувала ще й картинами «На Івана Купала», «Гончарні дива», «Зимовий пейзаж», «Півонії», написані пастеллю на тонованому папері у стилі холодний батік.
Привернули увагу також різнобарвний кошик з квітами учительки Гряківської школи Катерини Гусар та ялинка з пір’я її учениці Каті Єгорової. Біжутерія та ікони з бісеру п’ятикласниці Василівської школи Руслани Гезей по-дорослому були досконалими. Бісероплетіння також використала у своїй ексклюзивній гердоні (жіночій прикрасі) і Олена Пігаль з Флорівки. Сувенірні ляльки-мотанки в українському вбранні з автентичними плахточками, декоровані пляшки з національною атрибутикою, вітальні листівки, оздоблені ізониткою, виготовлені вихованцями Ірини Шляпкіної та Галини Ропавки – ось неповний перелік рукотворних див гуртківців і викладачів районного БДЮТу. Органічно і яскраво у канву виставки впліталися також чудернацький крокодил та інші звірятка, які майстерно виготовила завідуюча дитсадком «Веселка» Віра Кононенко. Словом, було на що подивитися і чим захопитися. Начальник відділу освіти РДА М.Павленко щиро подякувала усім учасникам виставки і нагородила керівників освітянських закладів грамотами.
 
 
Набралося гостей з усіх волостей
У мальовничу місцину Черняківки з усіх усюд завітали люди майстровиті, які ще й продавали свої вироби.
«Без сокири не тесляр, без голки не кравець» - цією приказкою можна охарактеризувати сім’ю Корнілічів з Полтави, що пропонували різноманітні українські віночки та дитячі сорочки, вишиті на перкалі, трикотажі. Було що купити (обереги, писанки, сувеніри з мішковини, хутра) і в керівників гуртків Карлівського БДЮТу О.Стесенко, І.Качалки. Родина Саєнків із Чорнух привезла постоли та капелюхи, кошики з рогозу і лози.
Відкриттям «Маріїної долини-2012» стало давнє жіноче ремесло – миловаріння. Цього року свої роботи на святі представила полтавка Анна Мальована. «Варити мило мене навчила бабуся, - розповіла Анна Віталіївна. – Але вона робила його для себе та своєї родини. Мило було не досить привабливого вигляду. Втім, ми знали, що воно натуральне і не зашкодить. Я теж захопилась цим ремеслом. За основу взяла бабусині знання, а потім почала вигадувати свої рецепти, додаючи нові компоненти».
 
 
І дійсно, асортимент мила у А.Мальованої чималий. І для обличчя, і для рук, і для гоління, і для прання. До речі, останнє значно краще за виготовлене промисловим шляхом. Домашнє мило не сушить і не подразнює шкіру. До того ж воно є чудовим засобом аромотерапії, адже ефірні олії, які входять до його складу, мають неабиякий вплив на організм людини. Окрім мила, А.Мальована привезла також натуральні засоби для ванн та бальзами для губ. Якщо жителі обласного центру вже звикли до таких цікавинок, то для Чутівщини це була новинка. Тож мило домашнього приготування залюбки купували і діти, і дорослі.
Гості з Опішні уже не вперше доводять, що не святі горщики ліплять, а прості люди. Демонструючи свої гончарні вироби, вони зауважили, що цьогоріч значно покращився благоустрій долини. Позитивно відгукнувся про свято і представник національної спілки майстрів народного мистецтва із Запоріжжя коваль Максим:
- Дуже добре, що тут багато молодих людей, котрі активні як у творчості, так і у відвідуванні виставок. У нас міська молодь обирає в основному розважальні заходи. Своє захоплення висловила і родина Шелистів з Гадяча:
- За об’ємом творчих виставок Маріїну долину без перебільшення можна назвати міні-Сорочинцями.
Про те, щоб артистам, художникам вистачило духу виявляти свою майстерність, подбав відділ культури, наваривши два великих казани богатирської каші. Черняківські ж господині також подбали про стіл та наліпили більше ніж півтисячі вареників.
 
Святкові турніри
До будь-якого свята приурочують, зазвичай, спортивні турніри. От і цього дня у двобоях сходились волейболісти, шахісти та шашкісти.
Команди зі Сторожового та Кочубеївки показали видовищну гру у волейбол. Хоча сторожівська команда й славиться вправними спортсменами, та все ж перемогу цього разу здобули кочубеївці.
У шашковому турнірі взяли участь четверо спортсменів-любителів. Перше місце здобув Валерій Пасічник з Артемівки, друге – Володимир Півень з Чутового, а на третьому опинився Руслан Литвиненко з Вільхуватки.
Не менш цікавою та інтригуючою була гра в шахи, у якій змагались між собою семеро учасників. Найсильнішим цього дня виявився артемівець Федір Ільченко, а його односельчанин Леонід Хасімов посів другу сходинку. Житель Рябківки Григорій Гончаренко опинився на третьому місці. Переможці спортивних змагань наприкінці свята отримали грамоти РДА.
Оксана МІРОШНИЧЕНКО, Дар’я ГУСТІЛІНА. 
Категорія: Новини | Додав: редакция (06.07.2012)
Переглядів: 2039 | Коментарі: 5 | Теги: ЧУТОВЕ, Сільські новини, Чутово | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 ingeliome  
0
Acquired immunodeficiency syndrome <a href=http://dapoxetine.buzz>buy priligy on the internet without a prescription</a>

Ім`я *:
Email *:
Код *:

Пошук

Друзі сайту