Головна | Мій профіль | Вихід | RSS

Категорії розділу

Новини [959]
ТВОЇ ЛЮДИ, ЧУТІВЩИНО [103]
"СІЛЬСЬКІ НОВИНИ"

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 230

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу

Каталог статей

Головна » Статті » Новини

Чутівщина аграрна

«Хто думає про підвищення родючості ґрунтів, той, дійсно, дбає про врожай», - переконаний директор СТОВ «Ніка» Олександр Осетров. Тим паче, що наразі товариство єдине в районі займається вирощуванням цукрових буряків. А це одна з найвибагливіших щодо родючості ґрунту рослин. Про неї Олександр Миколайович може говорити багато, адже тема досить болюча для нього. «Через низку негараздів у державі чимало сільгоспвиробників відмовилися від вирощування цукрових буряків. Але ж не слід забувати, що відсутність цукру сприятиме зростанню ціни на нього у магазинах».

О.Осетров переконаний, що буряк хоч і затратна, але досить прибуткова і рентабельна культура. Зауважує, що за бажання з гектара можна отримати до десяти тисяч гривень чистого прибутку. За дотримання усіх технологічних вимог вирощування середня врожайність цієї культури становить понад 350 ц/га, а минулого року у СТОВ «Ніка» отримували і по 560 ц/га. А ще ж – патока, жом… Тож цьогоріч розширили площу під буряки. Так, у 2013-му засіяли 1500 га, а нині - 1700 га.

Продукцію переробляють на власних цукрових заводах, адже «Ніка» входить до складу одного з лідерів цукрової галузі України агропромхолдингу «Астарта-Київ». «Переробка власної сировини дає нам можливість отримувати цукор за ціною, яка може конкурувати з кращими виробниками світу», - зазначає О.Осетров.

Заступник директора СТОВ «Ніка» Володимир Титар у свою чергу розповів про успішну реалізацію спільного з сидоренківським ТОВ «Омбілік-Агро» (Валківський р-н)  проекту щодо вирощування солодких коренів. Керівники товариства нарікають, що на Чутівщині на сьогодні немає подібного вигідного для обох сторін проекту.

Взагалі ж товариство обробляє 7605 га землі, яка знаходиться на території Полтавської і Харківської областей, чотирьох районів, одинадцяти сільських рад. Особливу увагу у СТОВ «Ніка» приділяють не лише бурякам, а й іншим культурам. Зокрема, на землях Чутівського району нинішнього року, зі слів головного агронома господарства Сергія Ніколенка,  вирощуватимуть також озиму пшеницю, кукурудзу, соняшник, сою. Під останню, до речі, відвели чималу площу. О.Осетров зазначив, що минулоріч холдинг «Астарта-Київ» у Глобиному увів у дію один з кращих у Європі соєво-переробних заводів, який спеціалізується на виробництві соєвого масла і шроту. «Цінність сої як кормової культури відома усім, але це ще й чудовий попередник для інших сільгоспкультур, - пояснює Олександр Миколайович. - Тому до її вирощування ставимося з такою ж відповідальністю, як і до цукрових буряків. А це - якісні технологія, агрофон і, безумовно, насіння».

Надійний фундамент під урожай закладають ще з осені. У господарстві добре розуміють, що ґрунт – це живий організм, за яким треба ретельно доглядати, підживлювати його. І тоді він віддячить добрим врожаєм. Головний агроном розповів, що восени на площу під цукристі внесли 380 кг/га тукосуміші, 150 кг/га безводного аміаку, 6 т/га дефекату – побічного від переробки цукрових буряків продукту, який багатий на калій, кальцій та інші мікроелементи. Вносять його для поліпшення структури ґрунту та зменшення кислотності. Дбають і про інші культури: під сою внесли 150 кг/га тукосуміші, під кукурудзу – 80 кг/га безводного аміаку. Збагачували землю і весною: 100 кг/га аміачної селітри та 250 кг/га карбоміду - під буряки та ін. «Це компенсує минулорічний виніс рослинами поживних речовин з ґрунту, - зазначає С.Ніколенко. - До того ж, усі пожнивні рештки, які лишаються після збирання сільгоспкультур, заробляємо у ґрунт, що також працює, як органічні добрива. Тож усе це сприяє поліпшенню родючості землі, яку обробляємо. Окрім того, наше товариство проводить щорічний її аналіз у лабораторії, що належить агрохолдингу, та планові відбори ґрунту для виготовлення проекту землеустрою, який забезпечує еколого-економічне обґрунтування сівозмін».

Не останню роль, безперечно, відіграє і якість насіння. Саме тому використовують кращі гібриди зарубіжної селекції, в яких закладений високий потенціал отримання врожаю.

У СТОВ «Ніка» чітко усвідомлюють, що основа благополуччя господарства, району, держави – економіка, яка базується на щоденній нелегкій праці. А оплачувати її потрібно належним чином. Тож у СТОВ одні з найвищих заробітних плат у районі серед аграрного сектора. В.Титар розповів, що у товаристві наразі працюють близько двохсот різноманітних спеціалістів. Усі офіційно оформлені, тому відрахування до пенсійного і податкової сплачують сповна, відповідно до чинного законодавства. До того ж, як зауважив О.Осетров, СТОВ «Ніка» зареєстрована на території саме Чутівщини і є одним з потужних платників податку до бюджету нашого району.

Не забувають і про потреби своїх орендодавців. Техніка товариства весною культивує їхні присадибні ділянки. Та й за паї сплачують шість відсотків.

Вкладають гроші і в соціальну сферу населених пунктів, на території яких працюють. В.Титар розповів, що, приміром, торік три тисячі гривень виділили для підтримки Василівської амбулаторії загальної практики сімейної медицини. «Школи, дитсадки, ФАПи, благоустрій… Беремо участь в усіх соціальних проектах. Всього на благодійність господарство витратило упродовж 2013-го року понад 208 тис. грн. Також підтримуємо футбольну команду “Ніка” з Таверівки. Забезпечуємо гравців формою, інвентарем, підвозимо до місця змагання», - розповідає Володимир Миколайович.

А як же інакше? Адже справжні господарі землі мають думати не лише про високі врожаї та власні прибутки, а й про збереження родючості української землі, примноження добробуту краю й усієї держави. На цьому під час зустрічі зі мною і наголошував директор СТОВ «Ніка» О.Осетров. А читачам районки щиро бажав у переддень світлих Великодніх свят здоров’я, надії, любові, злагоди і добра.


 



Джерело: http://сільські новини
Категорія: Новини | Додав: редакция (11.04.2014)
Переглядів: 696 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Пошук

Друзі сайту