Головна | Мій профіль | Вихід | RSS

Категорії розділу

Новини [959]
ТВОЇ ЛЮДИ, ЧУТІВЩИНО [103]
"СІЛЬСЬКІ НОВИНИ"

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 230

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу

Каталог статей

Головна » Статті » Новини

АПК

Перед початком робіт в полі спеціалісти управління АПР організували і провели низку семінарів з питань впровадження новітніх технологій вирощування сільгоспкультур та охорони праці.

Господарства району масово включились у посівну з 13 квітня – майже на два тижні пізніше, ніж зазвичай. Підготовку ґрунту та посів проводили практично одночасно.

Зважаючи на нинішні погодні умови, структуру посівних площ коригували практично в усіх господарствах.

До 23 травня ярі культури посіяли на площі 33 тис. га, з них 5,7 тис. га ячменю, 15 га вівса, 75 га гороху, 7,9 тис. га соняшнику (19% у структурі посівних площ), 439 га цукрових буряків, 210 га гречки, 14,5 тис. га кукурудзи на зерно, 3,2 тис. га сої, 75 га сорго, 418 га кормових культур. У ТОВ «Полтава-сад» на 470 га посіяли коріандр та гірчицю. В усіх с/г підприємствах організовано провели посів ярих культур, працювали навіть вночі. Лише у ТОВ «Полтава-сад» відсіялися наприкінці травня, що вже є традицією для цього господарства.

Прикметно, що цьогоріч посівна відрізнялась високою технологічністю виробничого процесу та пильною увагою до збереження родючості ґрунтів. До початку весняно-польових робіт у с/г підприємствах розробили структури посівних площ та провели розрахунки потреби мінеральних добрив для отримання запланованих врожаїв. Згідно з цими розрахунками, господарствам району у весняно-літній період необхідно внести 3889 т діючої речовини міндобрив, тобто по 105 кг на гектар. Нині аграрії вже закупили 3258 т діючої речовини добрив, з них азотних – 1877 т, фосфорних – 695 т, калійних – 686 т, що становить 85% від потреби.

Під посів ярих використали   2445 т діючої речовини міндобрив – по 75 кг на гектар. В усіх с/г підприємствах сіяли з внесенням добрив. Усе насіння ярих культур протруїли, його перевірили фахівці Державної інспекції сільського господарства.

Під урожай цього року посіяли 5215 га озимих зернових: 5195 га пшениці і 20 га ячменю, а також 113 га озимого ріпаку. Озимі добре перезимували, пересіяли лише 18 га пшениці в ПСП «Оберіг» через вимокання навесні.

Озимі підживили азотними добривами по мерзлоталому ґрунту та сівалками – прикоренево. У низці господарств підживлювали мікродобривами. Тривала засуха та висока температура повітря сприяли появі на озимих значної кількості шкідників і хвороб, тому більшість аграріїв провели хімічну обробку на посівах з бур’янами та хворобами. Нині переважна більшість озимих перебуває у доброму стані.

Засушливий період сприяв появі бур’янів. Висока температура вдень та сильні вітри заважали належно провести обробку від хвороб та бур’янів. Тож сільгоспвиробники використовували навіть найменшу можливість для виходу в поле, а обробіток проводили, в основному, вночі та рано-вранці.

Дощі, які нещодавно пройшли на Чутівщині (на жаль, не повсюди), значно покращили стан посівів.

Нині сільгоспвиробники спрямовують свої зусилля на захист посівів. Усі наявні обприскувачі задіяні у хімічній боротьбі з бур’янами, хворобами та шкідниками. До 23 травня на 24 тис. га ярі культури обробили ґрунтовими та післясходовими гербіцидами, 3 тис. га – інсектицидами, 2,5 тис. га – фунгіцидами.
Дар'я ГУСТІЛІНА.
Категорія: Новини | Додав: редакция (31.05.2013)
Переглядів: 352 | Теги: Чутово, ЧУТОВЕ, Сільські новини | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Пошук

Друзі сайту