Головна | Мій профіль | Вихід | RSS

Категорії розділу

Новини [959]
ТВОЇ ЛЮДИ, ЧУТІВЩИНО [103]
"СІЛЬСЬКІ НОВИНИ"

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 230

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу

Каталог статей

Головна » Статті » Новини

свята та звичаї




Дар’я Густіліна.

Фото автора.


Веселе й надзвичайно яскраве свято Масляної відбулося 28 лютого на подвір’ї Таверівської школи. День видався сонячним, а з ниви повівав теплий весняний вітерець. Біля школи височіло опудало зими в одязі з елементами українського національно вбрання. Неподалік поставили ятки під різьбленими дашками, встановили лавки для гостей. Зі смаком прикрасили й імпровізовану сцену.

На шкільне подвір’я поспішали і старі, й малі: півсела зійшлося, щоб подивитися концерт.

Відкрили свято веселі скоморохи в яскравих костюмах (Олексій Борисенко та Вадим Шепель), привітали гостей та запросили до слова ведучих дійства Лілію Гезей і Валентину Шмойло. І ось за кілька хвилин залунала перша весела пісня: гурт учителів разом з Весною, яку зіграла Анна Кополовець, дзвінко заспівав «А вже прийшла весна».

Традиційно перехід від зими до весни наш народ уявляв таким собі поєдинком. От і цього разу Зима (Валентина Сегеда) не хотіла так просто поступитись Весні. Адже і найхолодніша пора року має свої радощі. Для дітей - це веселе катання на ковзанці, круглобока снігова баба. А вже Новий рік та Різдво люблять всі від малого до старого. Тож Зима постановила: якщо діти відгадають її загадки, то вона поступиться Весні. Дітлахи виявились розумними й кмітливими, тож швиденько знайшли вірні відповіді, і Зимі довелося відступити. Але школярі подякували їй за все й запевнили, що чекатимуть на неї наступного року. Усі разом учні заспівали «Не давайте суму жити».

Нарешті на свято завітала довгоочікувана гостя – Масляна (Тетяна Давидова) та не просто прийшла, а з гостинцями – апетитними млинцями.

Згодом розпочався і ярмарок. Веселою була сценка у виконанні Дмитра Єфімчука, Віталія Лиська та Віталія Монастирьова, яка відобразила довгий шлях підводою на торжище.

І от почали наші купці торгувати-продавати. І млинці, й пироги, й бутерброди з білосніжним салом. Частували всіх присутніх і за гроші, й за «спасибі».

А дівчатка-мотрійки Катерина Неїжмак, Катерина Баталова, Яна Борисенко та Карина Даценко заспівали жартівливі частівки.

Не обійшлося й без народних забав, які підготували педагоги.

Святкування тривало до вечора. Запашну кашу приготувала для школярів та односельців член батьківського комітету Олена Тригуб. Смакували нею всі охочі, яких зібралося чимало.

Директор школи Марина Кулик від імені педагогічного, батьківського та учнівського колективів висловила глибоку вдячність фермерам Олександру Шинкаренку та Віктору Онищенку за вагому допомогу в організації свята. Подякувала Марина Олексіївна й усім жителям Таверівки, які знайшли час, щоб завітати цього дня до школи та підтримати учнів, адже вони дуже старались, сподіваючись, що рідні й знайомі оцінять дитячі таланти.

Найфеєричнішою та найдовгоочікуванішою частиною свята було спалення опудала Зими. Зайнялося швидко, згоріло дотла. Дивлячись на вогнище, кожен сподівався, що разом з попелом, який відносив вдалечінь пустотливий вітер, полинуть у небуття всі негаразди й тривоги.




Джерело: http://сільські новини
Категорія: Новини | Додав: редакция (09.03.2014)
Переглядів: 420 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Пошук

Друзі сайту