Головна | Мій профіль | Вихід | RSS

Категорії розділу

Новини [959]
ТВОЇ ЛЮДИ, ЧУТІВЩИНО [103]
"СІЛЬСЬКІ НОВИНИ"

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 230

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу

Каталог статей

Головна » Статті » Новини

Подія

 

 

 

Усіх, хто прибув на цей захід, щиро привітала директор районного краєзнавчого музею Галина Бафталовська та коротко розповіла про славетну співвітчизницю, підкресливши зокрема: «Ми пишаємося тим, що Клара Лучко з’явилася на світ саме у Чутовому. Адже вона внесла вагомий вклад у скарбницю світової культури, створивши неповторні образи в художніх кінофільмах та завоювавши серця глядачів у всьому світі. Доброзичливу й привітну людину щирої душі, самовіддану і наполегливу актрису удостоїли багатьох нагород: найвищої Державної премії, звання Народної артистки СРСР, почесних титулів «Жінка світу», «Жінка тисячоліття у галузі кінематографу». Її боротьба за досягнення високої мрії є прикладом, гідним для наслідування. Втішає те, що наша землячка ніколи не забувала рідні пенати, навідувалася до Полтави, міста свого дитинства. Одного разу навіть приїздила з виставою до нашого селища».

Звучить Державний Гімн України. І ось хвилююча мить - із невеличкого відрізку фасадної стіни районного Будинку культури Чутівський селищний голова Микола Корольов, голова РДА Леся Володькіна, заступник голови районної ради Віктор Калаур під схвальні оплески знімають полотно, і перед присутніми відкривається меморіальна дошка. На ній - портрет усміхненої акторки та напис: «1 липня 1925 року в селі Чутовому народилася видатна кіноактриса, народна артистка СРСР Клара Степанівна Лучко».

Л.Володькіна, В.Калаур та М.Корольов у своїх виступах відзначили велику значимість для жителів району увіковічення пам’яті уславленої уродженки Чутового, подякувавши усім, хто був причетний до цього. Солістка РБК Любов Тіцька подарувала учасникам заходу пісню «Ой, цветет калина», яку виконувала героїня Клари Лучко у фільмі «Кубанські козаки».

Наступний етап дійства – відкриття залу-музею відбувся уже в стінах РБК.

Усі піднялися на другий поверх закладу культури, де стали очевидцями урочистого ритуалу - розрізання стрічки. За мить перед шанувальниками таланту титулованої кіноакторки відкрилася багатогранна експозиція районного краєзнавчого музею, яка діятиме постійно.

У вступному слові Г.Бафталовська поінформувала про те, яким чином вдалося створити комплекс пам’яті нашій видатній землячці. З її слів стало відомо, що впродовж тривалого часу працівники районного краєзнавчою музею вели пошукову роботу зі збору матеріалів про К.Лучко, збирали підписи шанувальників таланту Клари Степанівни про встановлення меморіальної дошки на районному Будинку культури. Згодом зрозуміли, що необхідно у цьому приміщенні обладнати зал-музей пам’яті Клари Лучко, адже надбали велику кількість експонатів, у т. ч. й переданих з Москви її родиною.

Ідею підтримали керівники райдержадміністрації, районної ради. Відділ культури і туризму РДА оплатив видання книги про Клару Лучко «Політ горлиці» Андрія Шутя, дирекція районного Будинку культури надала приміщення для музею, а Чутівська селищна рада оплатила вартість виготовленої у полтавській майстерні меморіальної дошки. Г.Бафталовська також наголосила, що оформленням експозицій займався художник Володимир Давидов.

Після цього науковий співробітник районного краєзнавчого музею Андрій Шуть провів першу екскурсію та презентував свою книгу «Політ горлиці». З детальним оглядом-анотацією цього твору виступила провідний бібліограф ЦБС Ніна Кабаєва, яка відзначила великий вклад автора у популяризацію та вшанування відомої землячки.

Слово мав також відомий в області художник-земляк Іван Малич, який вручив працівникам музею подарунок - фотопортрет К.Лучко, що став вдалим доповненням до двох портретів, написаних місцевими художниками  Анатолієм Болюхом та В.Давидовим. До речі, Володимир Іванович був присутній у залі та приймав подяку за особистий вклад в естетичне оформлення приміщення.

На завершення учасники заходу переглянули телевізійний фільм «Клара Лучко. Завоювати життя», який створив журналіст телерадіокомпанії «Лтава», наш земляк Володимир Дряпак. Він, до речі, і цього разу зафільмував відкриття меморіа-льної дошки та залу-музею.

Оксана МІРОШНИЧЕНКО.

Категорія: Новини | Додав: редакция (18.07.2014)
Переглядів: 388 | Теги: Чутово, ЧУТОВЕ, Сільські новини | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Пошук

Друзі сайту