Головна | Мій профіль | Вихід | RSS

Категорії розділу

Новини [959]
ТВОЇ ЛЮДИ, ЧУТІВЩИНО [103]
"СІЛЬСЬКІ НОВИНИ"

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 230

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу

Каталог статей

Головна » Статті » Новини

культура
 
 
Традиційно виступ цього колективу відзначався високим рівнем підготовки завдяки професіоналізму директора СБК С.Федоренка й активності самих людей, які не уявляють життя без сцени. На початку дійства за давньою українською традицією Л.Яковенко піднесла хліб-сіль начальнику відділу культури та туризму РДА О.Цимбалюку (на фото вгорі), який прибув оцінювати творчий доробок смородщан. До речі, цей колектив чи не найбільший в районі – налічує понад три десятки постійних учасників.   

Програму побудували у вигляді українських вечорниць, тож кожен номер був пронизаний почуттям патріотизму та любові до рідної землі. Адже недарма на початку концерту з вуст О.Федоренка та Л.Яковенко пролунали слова-зізнання, що зачепили найпотаємніше чи не кожного присутнього у залі: «Безмежно тебе я кохаю, без тебе мене не стає, бо тільки у рідному краї черпаю натхнення своє».

Сценічну майстерність демонстрували відомі не лише у районі, а й в області «Веселі смородщани», для яких село – це джерело життєвої сили й творчості. Варто зазначити, що учасники художньої самодіяльності помітно різняться за віком – спостерігається своєрідна зміна поколінь. Радують дзвінкими голосами пенсіонерки А.Казміна, К.Хряпко, М.Лаврусенко, В.Шмадченко, які співають у фольклорному ансамблі і мають за плечима близько вісімдесяти, а то й більше літ. І цього дня бадьорі бабусі разом з О.Федоренко дружно виконали кілька українських народних пісень.

Багато років не сходить зі сцени жіночий ансамбль у складі О.Павлінської, О.Федоренко, А.Скадченко, А.Прохорової, О.Мухи, О.Павлюк, А.Ольховської, Л.Яковенко. У кожної з цих жінок – родини, господарство, городи, робота. Та все ж вишукують час для регулярних репетицій, бо в пісні знаходять задоволення й розраду.

Помітно зріс рівень майстерності ансамблю народних інструментів. Вправні музиканти Є.Колісник, А.Тисянчин, О.Токар ще школярі, а В.Бас, В.Лазоренко, О.Голіздра, О.Федоренко вже студенти, та це не заважає їм знаходити спільну мову й займатися однією справою. Уже підростає їм зміна – «Смородщанські козачата» М.Іщенко, М.Прохоров, В.Лазоренко, В.Ко-лісник, М.Хряпко, В.Лазоренко, І.Миргород. Найменша серед них – восьмирічна Віка Лазоренко. 

Музичні й пісенні номери чергувалися з гумористичними сценками у виконанні О.Бугай та В.Федоренка. Неабияк розвеселив глядачів розповіддю про сучасні технології С.Федоренко.

Багата Смородщина й народними умільцями, які «до справи любої в усьому хист неабиякий мають: майструють, малюють, співають, в’яжуть, прядуть, вишивають». На суд односельців свої вироби з дерева виставив С.Титаренко;, картини - В.Страшко; бісером захоплюється Ю.Лазоренко, вишивкою - О.Павлінська та Л.Яковенко, квілінгом - учні місцевої школи. На увагу заслуговувала робота Р.Мусійченка – його вітрильник вирізнявся витонченістю і неповторністю. В організації виставки слід віддати належне сільському бібліотекарю В.Страшко.

Майстер-клас з основ прядіння провела Г.Федоренко. Жінка все життя займається улюбленою справою: вирощування овець спеціальної породи дає можливість мати вовну, з якої виходить тонка нитка; а згодом у руках майстрині вона перетворюється у теплі вовняні шкарпетки.

Показати смородщинським артистам було що, але програму скоротили до мінімуму, адже в холодному клубі довго не всидиш. Та аматорів сцени, наперекір усім незручностям, об’єднує пісня. А ще з року в рік сподіваються, що місцева влада знайде таки можливість і кошти, аби обігріти приміщення й полагодити дах.

Святкові заходи в селі відбуваються за підтримки небайдужих людей. Не обійшлося без їхньої допомоги й цього разу. С.Федоренко від імені артистів і односельців щиро подякував сільським меценатам В.Коліснику, Ю.Тютюннику, В.Рябоконю, М.Лазоренку, О.Іщенку, Р.Миргороду, приватним підприємцям В.Колісник та О.Тютюнник, а за солодощі - Зеленківській сільській раді на чолі з В.Слободяником.

Наприкінці дійства гості свята, зокрема О.Цимбалюк, секретар сільської ради О.Мордасова, директор школи І.Титаренко, підприємець В.Колісник, висловили  захоплення самобутніми талантами й побажали їм натхнення та нових творчих злетів.

Наталія ЛОСЬ.


Джерело: http://чутове сільські новини
Категорія: Новини | Додав: редакция (13.04.2013)
Переглядів: 459 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Пошук

Друзі сайту