Головна | Мій профіль | Вихід | RSS

Категорії розділу

Новини [959]
ТВОЇ ЛЮДИ, ЧУТІВЩИНО [103]
"СІЛЬСЬКІ НОВИНИ"

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 230

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу

Каталог статей

Головна » Статті » Новини

Чутівщина аграрна

 

Головний агроном одного з передових господарств району ПСП “Дружба” Олександр Іванюта, який не одне десятиліття трудиться на ниві, твердо переконаний: “Бог завжди дасть час на збирання врожаю, іноді й зовсім короткий. Але необхідно мобілізуватися і встигнути зібрати усе посіяне”. Ці слова досвідченого аграрія підтверджують народну мудрість: “Роби, небоже, то й Бог допоможе”. 

Тому в цьому господарстві заздалегідь ретельно готуються до гарячої  пори, а жнива проходять у ПСП “Дружба”, як-то кажуть “на одному подиху”. Ось і цьогоріч директор підприємства, Заслужений працівник сільського господарства України Микола Явдошенко завчасно подбав про необхідну кількість паливно-мастильних матеріалів, та й новітньою потужною технікою господарство забезпечене стовідсотково. Сумлінно підготували до приймання зерна  і зерноочисну техніку. Для того, щоб вберегти врожай від втрат і зниження його якості, провели фумігацію токів, зерносховищ, складських приміщень. М.Явдошенко досить відповідально ставиться також до техніки безпеки. Задіяні на жнивах працівники пройшли медогляд. Тож допуски до відповідних робіт отримали. Потурбувався керівник і про пожежну безпеку: під час жнивної пори у господарстві використовують спецавтомобіль.

Головний агроном розповів, що на ланах посіяли 500 га озимої пшениці та 730 га ярого ячменю. “Цьогоріч опадів було вдосталь, тому врожай плануємо отримати непоганий, - зазначив О.Іванюта. - Зокрема, врожайність ячменю має бути близько 50 ц/га”.

Особливу увагу приділяють на підприємстві насінню. Директор ПСП “Дружба” на базі свого господарства створив насінгосп та налагодив тісну співпрацю з Одеським селекційно-генетичним інститутом, основним напрямком роботи якого є створення високопродуктивних зернових сортів. О.Іванюта розповів, що нинішнього року висіяли на насіння по 25 га суперелітної пшениці сортів “Благодарка одеська”, “Знахідка одеська” з біологічною врожайністю не менше 60 ц/га та по 24 га суперелітного ярого ячменю “Командор”, “Всесвіт”.  “Заздалегідь провели апробацію цих площ, - зауважив Олександр Олексійович. - Зерно пшениці очищуємо, доводимо до посівних кондицій. Коли воно пройде сертифікацію, будемо реалізовувати. Варто відмітити, що сорти одеської селекції високоврожайні, жаро- і посухостійкі, а озимі ще й морозостійкі. Ці якості, гадаю, дуже важливі для нашого району. Особливо сьогодні, коли помітно змінюється клімат у наших широтах. Насіннєвий матеріал на продаж зберігаємо окремо від товарного в спеціальних приміщеннях”.

Увесь цей процес не залишається поза увагою головного спеціаліста відділу насіннєвого контролю та охорони прав на сорти рослин Держінспекції сільського господарства в Полтавській обл. Галини Бігуненко, яка часто навідується до господарства. Галина Іванівна відмітила налагоджену співпрацю з агрономом підприємства: “Я знаю Олександра Олексійовича уже десять років. Це енергійний і досвідчений спеціаліст, який не боїться впроваджувати нові прогресивні технології у своїй роботі. До речі, директор підприємства М.Явдошенко підтримує свого підлеглого в усіх його починаннях. Відрадно також і те, що в господарстві дбають про родючість та мінералізацію грунтів. Тож агрофон на полях високий”.

О.Іванюта, в свою чергу, розповів, що під час цьогорічної весняної посівної кампанії внесли 748 тонн міндобрив.

Господарство спеціалізується на вирощуванні ВРХ та виробництві молока. Тому мають можливість підживлювати землю й органічними добривами. “Вивезли на поля 12,5 тис. тонн гною. По пожнивних рештках вносимо аміачну селітру, що також є своєрідним замінником органічних добрив”, -  зазначає Олександр Олексійович.

Жнивувати в господарстві почали з восьмого липня. Нині на сучасних комбайнах ПСП “Дружба” злагоджено працюють чотири екіпажі. Колектив механізаторів досить стабільний, тож їхні прізвища, як і фото, не раз друкували на сторінках районки: Сергій Ляскало, Олександр Хворост, Олег Нікітченко, Микола Неїжмак, Микола Масленко, Андрій Колісник, Віталій Саксон, Олександр Дуванов та брати Віктор і Володимир Хроленки.

М.Явдошенко з вдячністю говорить про ефективну роботу під час жнив висококваліфікованих спеціалістів середньої ланки: бригадира Петра Шаптали, завідуючої током Світлани Кичатої, головного інженера Сергія Хоменка, інженера з техніки безпеки Ірини Стукун. Взагалі о цій порі увесь колектив ПСП “Дружба” діє, мов один чітко відрегульований механізм. Безумовно, у цьому чимала заслуга і його керівника - Миколи Володимировича. 

Не оминула підприємство й мобілізація до війська. Двоє працівників перебувають у різних підрозділах Збройних сил України. Тому керівництво підприємства спільно з  жителями Вільхуватки взяло участь в акції на підтримку армії. 

Тож попри усі гіркі реалії сучасності, працівники ПСП “Дружба” успішно жнивують, роблять таким чином і свій вагомий внесок у те, аби наша країна була незалежною, адже хліб - це продовольчий ресурс безпеки держави.

Оксана ЧЕРКАС.

Категорія: Новини | Додав: редакция (18.07.2014)
Переглядів: 444 | Теги: Чутово, ЧУТОВЕ, Сільські новини | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Пошук

Друзі сайту