Головна | Мій профіль | Вихід | RSS

Категорії розділу

Новини [959]
ТВОЇ ЛЮДИ, ЧУТІВЩИНО [103]
"СІЛЬСЬКІ НОВИНИ"

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 230

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу

Каталог статей

Головна » Статті » Новини

Чутівщина аграрна

У СТОВ «Ніка» 30 липня трактором «Фендт» з навісним інвентарем «ЕколоТайгер» механізатор Олександр Радіоненко одночасно проводив кілька грунтообробних операцій. Кандидатуру цього працівника за старанність та наполегливість, добросовісність і відповідальність  керівництво сільськогосподарського товариства рекомендувало для занесення на районну Галерею пошани.

До речі, Олександр Миколайович за освітою – інженер з експлуатації автотракторного парку, закінчив свого часу Красноградський технікум. Має понад 15 років стажу. Працює не за фахом, бо вважає, що механізатор ближче до техніки.  У СТОВ «Ніка» трудиться економістом і дружина О.Радіоненка, Тетяна Павлівна. У дружній, доброзичливій родині підростають син і донька, які є гордістю батьків, адже добре навчаються, активні у шкільному житті. 

Керуючий відділком СТОВ «Ніка» Костянтин Козак повідомив, що у господарстві планують застосовувати технологію ноу-тіл. Один з головних її постулатів – відсутність оранки. Костянтин Петрович розповів, що за класичної схеми плуг вивертає землю, оголює її, ще й культиватор на додачу видаляє вологу. А під «кожушком» із рослинних решток, які лишаються на полі за нової технології, земля ще мокра й холодна. Сіють пізніше, але за тепла й вологи рослина швидко проростає. Їй легше буде і надалі отримувати вологу, адже грунт, неторканий плугом, наскрізь визрілий і пухкий. При оранці на глибині 20-25 сантиметрів утворюється «підошва»: аби перевернути скибу, плуг щоразу впирається, вдавлює землю. Бур’ян легко пробиває підошву, а от культурна рослина на це менш здатна.  

Технологія ноу-тіл - це і економія добрив та пального. Полем за сезон проходять тільки сівалка, обприскувач і комбайн. Чому на полях, де застосовують ноу-тіл, немає бур’янів? Ті, що були на поверхні, вивели. А немає оранки - значить, не виносяться з глибини нові порції насіння. Поля стають рівними, що теж додає урожайності.

У СТОВ «Ніка» оратимуть тільки під буряки. Цього року на нивах товариства, які знаходяться на території Чутівщини, посіяли 133 га ячменю. З одного гектара отримали по 40 центнерів. Озима пшениця, яка займала 118 га, дала по 54 ц/га.

На окремих полях розкидали солому, додали також карбамід та дефекат. Це зробить ґрунт пухкішим і кислотно нейтральнішим. Костянтин Петрович зауважив, що при ноу-тіл отримують зазвичай дружні сходи, та й вологонаповненість не втрачає важливості.

У СТОВ «Ніка» активно запроваджують й прогресивні технології зберігання, зокрема, американську систему закладання зерна у поліетиленові «рукави», яким не страшні ані сніг, ні дощ, ні вітер. В один «пакет» вміщується до двохсот тонн збіжжя. На пункті зберігання зерна, який розташований на в’їзді в Артемівку, перебувало минулого року 4000 т кукурудзи. До речі, тут замінили залізничну колію, яка була непридатна і аварійнонебезпечна.

Сучасні  реалії  вимагають  від  аграріїв переходу від традиційних технологій вирощування с/г культур до новітніх, продуктивніших та менш затратних.

Дар’я Густіліна.

Категорія: Новини | Додав: редакция (03.08.2013)
Переглядів: 430 | Теги: Сільсьі новини, Чутово, ЧУТОВЕ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Пошук

Друзі сайту