Головна | Мій профіль | Вихід | RSS

Категорії розділу

Новини [959]
ТВОЇ ЛЮДИ, ЧУТІВЩИНО [103]
"СІЛЬСЬКІ НОВИНИ"

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 230

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу

Каталог статей

Головна » Статті » Новини

Чутівщина аграрна
                                                                               
                                                                               
                                                                                $IMAGE4
                                                                                
                                                    Поради спеціаліста
                                                                  
   Заступник голови РДА Юрій Томін розповів, що згідно з робочим планом проведення весняно-польових робіт, по району необхідно обробити 61349 га землі, а зернові займуть 39768 га. Озимих посіяли на 5215 га, у т. ч. 20 га ячменю і 113 га ріпаку. У доброму стані перебувають посіви на площі 3865 га, у задовільному – 1350. Для збереження та отримання максимального урожаю озимої пшениці, її слід підживити на початку вегетації, і перед виходом в трубку – прикоренево сівалкою СЗ-3,6. Для підживлення потрібно 521 т аміачної селітри. Аби зекономити паливно-мастильні матеріали, інші ресурси та зберегти вологу, ґрунти під ранні зернові та однорічні трави не боронують, а сіють безпосередньо під культивацію протягом перших п’яти днів весняних робіт, а при нещільному ґрунті і вирівнюванні поля сіяти можна після обробітку важкими боронами.

Площа під пізні культури, на якій необхідно провести весняне боронування, становить 27600 га. Зашлейфувати (вирівняти) слід 19800 га. Це роблять при настанні фізичної стиглості ґрунту, не менше ніж за 20 днів до посіву, щоб створеною мульчею краще зберегти вологу, прогріти посівний шар і максимально спровокувати проростання бур’янів, які знищать культивацією.

Під ярі зернові 160 тракторів культивуватимуть 34407 га.

Також Ю.Томін повідомив, що до десятого квітня в районі закрили вологу на площі 2815 га, а на 975 га ґрунт підготували для посіву. Однорічних трав посіяли 20 га, ячменю - 110.     

 

                                          «Агромаш» - серед лідерів

Одними з перших на ниви вийшли працівники ПП «Агромаш». Саме сюди дев’ятого квітня прибули Ю.Томін і провідний спеціаліст фітосанітарної інспекції Іван Різник.

Керівництво господарства значну увагу приділяє тому, аби робітники почувалися зручно і комфортно. Для них обладнали сучасну побутову кімнату, яку оснастили шафками з замками, холодильником. Встановили великий зручний стіл. Для бригадира та інженера зробили кабінет, оснащений комп’ютером з доступом до Інтернету. Бригадир машинно-тракторного парку Сергій Дударєв зазначив, що це надзвичайно зручно, бо ж за допомогою всесвітньої мережі він тепер може оперативно знаходити необхідні налаштування техніки, порівнювати ціни. Для трударів обладнали зручну душову кімнату, у їдальні замінили частину вікон, тож тут тепер стало значно затишніше.

Керівник Гряківського відділку ПП «Агромаш» Віталій Корнієнко розповів, що нині будують і об’їзну дорогу: від токового господарства до нив за селом. А двір підприємства планують обгородити, щоб важка техніка не їздила через нього на поля.

Що ж до польових робіт, то дев’ятого квітня у господарстві розпочали їх завзято. На поле виїхали п’ять тракторів, чотири вантажівки. Причіпним агрегатом ЗПГ-24 Валентин Вітер та Іван Скляренко закривали вологу. За добу вони обробляли по 250 га землі. До восьмого квітня механізатори обробили 800 га.

В.Корнієнко зауважив, що ґрунти у їхній місцевості супіщані, тож висихають швидше, і це дозволяє дещо раніше розпочинати роботи. Але є і зворотній бік медалі: під час посухи вони страждають найбільше.

У ПП «Агромаш» планують посіяти 240 га ячменю. Усе насіння сорту «Святогор» ІІ репродукції протруїли. Тракторами «Кейс» на посіві трудяться Віктор Симоненко та Анатолій Вітер, на підвезенні працюють Олег Губченко і Юрій Ващенко.

Гряківський сільський голова Любов Шепелюк розповіла, що керівництво ПП «Агромаш» завжди переймається проблемами села. Цього року за підтримки В.Корнієнка і директора господарства Володимира Сидорова вдалося розпочати капітальний ремонт бібліотеки, яка знаходиться в приміщенні сільського будинку культури, із заміною вікон на енергозберігаючі. Коли завершать роботи в бібліотеці, почнуть ремонт та облаштування кімнати для занять спортом. Її оснастять тренажерами та спортивним знаряддям. За таку підтримку Л.Шепелюк від імені усієї гряківської громади висловила щиру вдячність керівництву ПП «Агромаш»: «Як добре, коли на території сільської ради працюють такі відповідальні господарі, - говорить Любов Іванівна. – За їхньої підтримки вдається так багато зробити для громади! Ми їх дуже цінуємо».

І.Різник відзначив також виробничу дисципліну у господарстві: «Працівники вчасно пройшли медогляди, відповідально ставляться до правил безпеки. Якісно і в оптимальні строки проводять усі необхідні агротехнічні заходи».

Під час відвідин полів ПП «Агромаш», держслужбовці відзначили також, що сусідня нива, яку обробляє приватний підприємець Олександр Гордий, перебуває у доброму стані, а отже, зростає виробнича відповідальність і власників невеликих господарств.

 

                                                 На ланах «Дружби» і «ХТЗ»
                                                              

Працівники ПСП «Дружба» дев’ятого квітня саме сіяли багаторічні трави з віко-вівсяною сумішшю. Цю роботу запланували завершити за два дні, адже в господарстві не звикли марнувати дорогоцінний час. Директор ПСП "Дружба” Микола Явдошенко розповів, що до посіву готовий також протруєний ячмінь. Агрохімікати, зокрема, гербіциди, на поля вносять вночі, щоб зменшити шкідливий вплив на навколишнє середовище. На посіві трав під керівництвом Ірини Стукун працювали водій Геннадій Лиховид, механізатори Андрій Колісник і Віталій Саксон. Засипав насіння Геннадій Кичатий.

Що ж до озимої пшениці, то на полях господарства вона займає 600 га. Із зими посіви вийшли у доброму стані. Як зауважив М.Явдошенко, у ПСП «Дружба» використовують лише елітне насіння.

Головний агроном ПСП «ХТЗ» Петро Горобець повідомив, що у господарстві сіяти почали десятого квітня. Крім того, готували під посів ґрунт. Вологу закривали трактористи Руслан Журавель Віктор Малько, Володимир Сагайдак, Володимир Гайніков та Олександр Мальков. На культивації зайняті дев’ять одиниць техніки.

Тож, як зазначив Ю.Томін, аграрії Чутівщини активно взялися до роботи, розуміючи важливість вчасного виконання комплексу весняно-польових робіт.  

Дар’я Густіліна.



Джерело: http://чутово, сыльськы новини
Категорія: Новини | Додав: редакция (12.04.2013)
Переглядів: 465 | Теги: Чутово, ЧУТОВЕ, Сільські новини | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Пошук

Друзі сайту